10 semnale de avertizare cand ai un dezechilibru hormonal (II)
Citeste5. Crestere inexplicabila in greutate:
O serie de afectiuni legate de hormoni pot provoca crestere in greutate, inclusiv o tiroida subactiva (atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni care sa regleze metabolismul), sindromul ovarului polichistic (SOPC) (o problema legata de hormoni care cauzeaza chisturi mici pe ovare) si menopauza (ceea ce duce la modificari hormonale care te pot face mai predispusa sa castigi kilograme in plus fix in jurul abdomenului).
Ce trebuie sa faci: Daca te confrunti cu o crestere in greutate inexplicabila, fara modificari ale dietei sau ale exercitiilor fizice, poate doresti sa consulti medicul pentru a verifica daca exista afectiuni precum probleme tiroidiene sau chisturi ovariene.
6. Probleme ale pielii:
Acneea cronica poate fi un semn al nivelurilor scazute de estrogen si progesteron si al nivelurilor ridicate de hormoni androgeni si poate indica, de asemenea, sindromul ovarului polichistic. In mod similar, dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei pot provoca mancarimi ale pielii, in timp ce pielea uscata este un simptom al menopauzei sau al problemelor tiroidiene.
Ce trebuie sa faci: Atunci cand o problema persistenta a pielii este cauzata de un dezechilibru hormonal, poti consulta un dermatolog pentru a diagnostica si trata problema.
7. Probleme de fertilitate:
Dezechilibrul hormonal este una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine si, odata cu schimbarea nivelului hormonilor, fertilitatea unei femei scade in mod natural dupa varsta de 35 de ani. Un nivel ridicat de hormon foliculostimulant (FSH) poate reduce sansele unei femei de a ramane insarcinata, in timp ce nivelurile scazute de hormon luteinizant (LH), care stimuleaza ovarele sa elibereze un ovul si sa inceapa sa produca progesteron, pot provoca, de asemenea, probleme de fertilitate. Menopauza precoce si alte probleme legate de hormoni, cum ar fi acest sindrom va afecta fertilitatea.
Ce trebuie sa faci: Medicul de familie poate solicita analize specifice de sange pentru a verifica nivelurile de FSH si LH. De asemenea daca incerci fara succes de peste 12 luni sa ramai insarcinata sau ai peste 35 de ani ar fi timpul sa consulti un specialist in infertilitate impreuna cu partenerul tau.
8. Dureri de cap:
Multe femei sufera de dureri de cap din cauza modificarilor hormonale in timpul ciclului menstrual, sarcinii sau menopauzei.
Ce trebuie sa faci: Un jurnal cu informatii despre aceste dureri de cap (momentul declansarii si intensitatea lor) si o vizita la medic te pot ajuta sa afli mai multe despre factorii declansatori. Un regim echilibrat al meselor zilnice bazat pe mici gustari si un program de somn te pot ajuta. De asemenea medicul iti poate spune mai multe despre suplimentele alimentare indicate in astfel de cazuri.
9. Dureri de oase:
Scaderea nivelului de estrogen in timpul perimenopauzei si menopauzei poate provoca pierderi osoase.
Ce trebuie sa faci: Adesea, femeile nu isi dau seama ca au oase fragile pana cand nu sufera o fractura, motiv pentru care este important sa te pregatesti din timp pentru imbunatatirea sanatatii oaselor pe masura ce ajungi la varsta mijlocie si nu numai. Antrenamente usoare, alergarea, tenisul sau dansul, o dieta sanatoasa, inclusiv surse de calciu si vitamina D pot fi toate benefice.
10. Uscaciune vaginala:
Uscaciunea vaginala este cel mai adesea cauzata de o scadere a nivelului de estrogen, in special in timpul perimenopauzei si menopauzei. Pilulele contraceptive sau antidepresivele pot schimba, de asemenea, nivelul hormonilor cauzand probleme.
Ce trebuie sa faci: Pasii practici pot include folosirea unor sapanuri speciale si utilizarea lubrifiantilor pe baza de apa. In cazul in care simptomele se datoreaza menopauzei, medcul iti va indica solutii care sa te ajute prin cresterea nivelului de estrogen.
Gama de produse NorMens: NorMens, NorMens Flux si NorMens Acne te poate ajuta la restabilirea echilibrului hormonal. Citeste despre modul lor de actiune aici https://normens.ro/gama-normens.php
Citeste prima partea a articolului aici https://normens.ro/articol-10-semnale-de-avertizare-cand-ai-un-dezechilibru-hormonal-I.php